Дропшипинг данъци: всичко за този вид търговия и какво е дропшипинг

28 Юли 2023 г.
Бизнес и отваряне на фирма, Данъци
Време за четене:
Николай Такиев

Николай Такиев

Данъчен и счетоводен консултант

Дропшипингът е едно от по-новите понятия, с които мнозина са сблъскали, занимавайки се с онлайн търговия. Но, този бизнес модел е нещо, което повечето хора все още не разбират напълно. Международната интернет търговия лесно може да стане сложна, като се имат предвид разпоредбите и законите на всяка една държава. Това става още по-сложно в зависимост дали тя е членка на европейския съюз или не.

В тази статия ще отговорим на въпросите, какво е дропшипинг, какъв е процесът при този тип търгуване и дали се дължат дропшипинг данъци. Ще разгледаме и няколко често срещани практически ситуации и какво може да се прави във всяка една от тях. Дропшипинг търговията може да е изключително успешен модел, стига човек да е добре запознат с релефа на международното законодателство.

Какво е дропшипинг?

Онлайн бизнесите често срещат трудности в началото на тяхното създаване. Това е свързано с големите разходи, които са нужни при купуването на всичките разнообразни стоки, които искат да продават. Тяхното складиране и доставка до крайния клиент също влияе на това.

Тези трудности са важни, за да разберем какво е дропшипинг и какви специфични проблеми се стреми да разреши. Дропшипингът е популярен метод за онлайн търговия, който позволява на търговеца да реши голяма част от логистичните си проблеми. Главен аспект от това е, че той няма нужда да има налични на склад стоки, което премахва разходите от наема на складово помещение и транспорт.

При този дропшипинг модел на търговия, интернет магазинът функционира като партньор на доставчика. Така дропшипинг търговецът може да продава по целия свят, без да се налага да ги съхранява или да ги купува предварително. За да разберем какво е дропшипинг трябва да знаем всички тези негови отличителни аспекти.

Такиев Финанс е модерният партньор на бизнеса в България. Ние предлагаме професионални счетоводни услуги на конкурентни цени и без компромис в качеството.

Счетоводни Услуги Цени

Дропшипинг данъци; какво е дропшипинг

Как работи дропшипинга?

За да схванем какво е дропшипинг трябва да знаем основните фигури, които действат в този вид търговия. Доставчикът на едро е този, който съхранява или директно произвежда стоката, която ще се продава, като най-често е установен в чужбина.Търговецът – това е онлайн магазин, който предлага стоките. Крайният клиент – този, който купува стоката от търговеца.

За да разберем как работи дропшипинга, можем да разделим процеса на три етапа. Клиентът поръчва артикула на онлайн магазина и превежда сумата по банков път на дропшипинг търговеца.

След което той изпраща данните на тази поръчка (както и данните за получателя и неговия адрес) към партньора-доставчик и закупува стоката на цена по-ниска от тази, на която я продава на своята платформа. В последната стъпка доставчикът изпраща артикулите до клиента. Тук печалбата, подобно на други видове търговия, идва от надценката, с която стоката се купува от търговеца.

Дропшипинг данъци: как се облага този вид търговия?

Тъй като този тип търговия е нов в България, следва да се питаме облагат ли се някакви дропшипинг данъци свързани с ДДС? От 01.07.2021 година навлизат нови правила по този закон, които засягат онлайн търгуването. След като вече сме наясно какво е дропшипинг и как работи дропшипинга, следва да разберем как се облага данъчно.

С гореспоменатите промени в Закона за ДДС присъства т.нар. “режим внос”. На английски се нарича Import One Stop Shop – IOSS. Прилага се когато търговец продава стоки, внесени от държава извън ЕС към потребители установени в него. Според тази разпоредба ДДС следва да се внесе от търговеца, вместо от крайния клиент. Това значително улеснява потребителите, които вече не трябва да плащат митнически такси. Това, обаче, се случва само ако фирмата е регистрирана по IOSS. 

Има определени условия, които трябва да се спазят за да се приложи този режим. Първото е, че стоките трябва да са внесени от страна, която не е членка на ЕС към такава, която е. Те не трябва да са на територията на ЕС към момента на продажбата. Трябва да са на стойност до 150 евро, както и да се превозват или изпращат от името на доставчика. И на последно място, трябва да не са акцизни стоки.

Помогнете на бизнеса си да се развива с помощта на Такиев Финанс – ние сме екип от доказани професионалисти в сферата на счетоводното обслужване на всякакъв вид бизнеси. Предлагаме всякакъв вид правни услуги, данъчни консултации и регистрации на фирми.

Дропшипинг данъци; какво е дропшипинг

Какво е “електронен интерфейс, който улеснява продажбата”?

Когато говорим за това какво е дропшипинг, трябва да изясним понятието “електронен интерфейс, който улеснява продажбата”. Това може да бъде уебсайт или платформа, пазар и други. Счита се, че специфичен интерфейс улеснява продаването на стоки, като осъществена трансакция или сделка е чрез него.

Според новите промени в Закона за ДДС, когато един дигитален търговец продава стоки внесени извън ЕС към физически лица има две сделки, които са налице. 

Mежду онлайн търговеца и електронния интерфейс

В този случай се приема, че се извършва продажба към специфичната онлайн платформа, тоест електронния интерфейс. За нея, търговецът издава фактура, чиито получател е самата платформа и начислява 0% ДДС съгласно чл. 35а от Закона за ДДС.

Mежду електронния интерфейс и потребителя

По същия закон се счита, че когато електронният интерфейс улеснява самата продажба, тогава самата платформа се възприема като доставчик. Това прехвърля отговорността за начисляване на ДДС към нея, вместо търговеца или клиента. Тогава ДДС-то се начислява по ставката на държавата, към която е пратена стоката.

Ако платформата не е регистрирана по IOSS, тогава се прилагат стандартните правила и се заплащат ДДС и митнически такси. Когато става дума за дропшипинг данък, много търговци попадат в тази ситуация, тъй като използват големи платформи. Те не са задължени да се регистрират по IOSS, защото издават фактура към платформата, а не към купувачите. Но, ако стоката идва от извън границите на ЕС и е над 150 евро, тогава платформата не се възприема като неин доставчик.

Тук има два варианта. Търговецът може да се регистрира по IOSS и да начислява ДДС спрямо ставките на всяка една държава в ЕС. Другата опция е да не се регистрира, при което се прилагат общоприетите правила за внос, при които крайния клиент плаща ДДС-то, което се начислява от самия търговец. 

Тук трябва да се спомене и един важен детайл – ако търговецът прави продажби чрез собствения си уебсайт, вместо някоя голяма платформа, гореспоменатото също важи. Тоест, ДДС и митническите такси се поемат от крайния купувач.

Стоки в склад на територията на ЕС

Вече разбрахме какво е дропшипинг и какви са различните сценарии за начисляване на дропшипинг данъци. Сега ще разгледаме една доста специфична хипотеза: продаването на стока, която е складирана на територията на ЕС през онлайн платформа. Предвид факта, че много платформи, като например Amazon имат големи складови помещения в Европа, това е често срещана ситуация. 

При тези обстоятелства, разпоредбите на IOSS не са приложими, защото няма как да бъде спазено изискването стоката да се изпраща от трета страна. Горният пример се нарича “вътрешнообщностна дистанционна продажба на стоки” и попада под наредбата One Stop Shop – ОSS. Тук пак се налага ДДС спрямо държавата, към която се изпраща стоката. 

Това задължава търговеца да се регистрира по OSS, за да може да спази различните дропшипинг данъчни ставки на различните членки на ЕС.

Ако искате да се информирате допълнително по тази тема, прочетете статията “Данъци върху продажби в интернет: Новите правила за онлайн магазините от 01.07.2021

Какво е дропшипинг?

Дропшипингът е бизнес модел, при който един търговец продава стока, без да я има в свой собствен склад. Той влиза в ролята на партньор на доставчика, който изпраща артикулите към купувачите.

Печели ли се от дропшипинг?

Да, от дропшипинг може да се печели. Този модел на търговия може да е изключително приходен за начинаещи търговци, тъй като спестява от наемането на склад и директното закупуване на стока.

Трябва ли регистрация по ДДС за дропшипинг?

Само при някои обстоятелства. Ако стоката идва от извън границите на ЕС и продажбата се е постигнала на определена онлайн платформа – не. Ако търговецът има свой собствен онлайн магазин, тогава следва да се регистрира по IOSS. Обстоятелствата за регистрация по ДДС можете да прочетете в статията.

счетоводни Въпроси

Имате счетоводен въпрос? 👉

Имате въпроси? Свържете се с нас чрез нашата контактна форма и ние ще ви предоставим безплатна консултация.

12 + 6 =

Още статии

Продажба на фирма в България: Процедура и всичко, което трябва да знаете

Продажба на фирма в България: Процедура и всичко, което трябва да знаете

Продажбата на фирма или прехвърлянето на дружествени дялове са често срещани практики в търговията, предоставящи възможности за бизнес развитие и инвестиции. В България процедурата за продажба на...